Marko Nikolić

outdoor ambasador Garmin Srbija

Marko Nikolić je rođen u Beogradu 1978. godine. Ljubav prema planini stekao je od malih nogu. Deo njegovog odrastanja vezan je za netaknuti deo Zlatibora, s obzirom na to da se porodična vikendica nalazi iznad 1.000 m.n.v.

Odrastanje do škole, raspusti, svako slobodno vreme provodilo se u planini. Skije su stigle sa polaskom u osnovnu školu, a snoubord u srednjoj školi (sredina 90-ih), dok u visokogorstvo ulazi 2001. godine. Ulazak u tim Dragana Jaćimovića (EST) vodi ga do najviših vrhova planete Zemlje, uključujući i Himalajske vrhove preko 8.000 m.n.v. Prolazeći najbolju outdoor školu kroz različite sportove i organizacije stiče zavidno iskustvo koje mu dozvoljava širinu u planini tokom cele godine.

Organizuje brojne snoubord i planinarske kampove/školice za decu od 2005. godine, kao i avanturističke trke „4 elements“. Planinarski vodič postaje 2012. godine, usko specijalizovan za Balkan i zimske ture.

Idejni je tvorac i realizator najvećih snoubord takmičenja u regionu od 2003. godine, kao i urbanih formata na Dorćolu, zatim prvog ski‑turing (eng. ski touring) takmičenja u Srbiji (Lužnički megdan 2013). Zaslužan je za dovođenje skajraning sporta (tzv. nebesko trčanje, eng. skyrunning) u našu zemlju 2014. godine, kao i organizovanje bejs‑skokova (eng. BASE jumping) u Beogradu i Crnoj Gori, uključujući i prvi ski‑bejs (eng. ski‑BASE) na Balkanu, na Durmitoru 2009. godine.

Biciklom prelazi Tibet od Lase do Katmandua sa EST timom 2011. godine, gde pomaže vođi ekspedicije oko organizacije. U sklopu priprema za tu turu iste godine organizuje i „Serbia 7 summits by bike“.

Kao međunarodni fristajl sudija, deo je svetskog tima gde sudi na „World Rookie Festu“ od 2008. do 2011. širom Evrope.

Vođa je ekspedicije „Albanska golgota, 100 godina kasnije“, koja je prva ponovila prolaz povlačenja srpske vojske preko Prokletija, zimi, peške, bez ikakve logistike (Peć–Drač–Zejtinlik–Kajmakčalan).

Sredinom 2019. organizuje prvo zvanično Sky Extreme takmičenje na prostoru bivše Jugoslavije (Šar‑planina), dok Prokletije Sky Ultra dobijaju prvi zvanični sertifikat staze za Skyrunning World Cup.

Godišnje provodi više od 6 meseci u planini.

Nakon uspešne desetogodišnje saradnje sa InfoTeam-om i brendom Garmin kroz razne manifestacije i testove, logičan je korak da generalni distributer vodećeg svetskog brenda za GPS uređaje izabere baš Marka za outdoor ambasadora.

Ne samo što naši ambasadori žive sa planinom i sportom, oni prenose svoje bogato iskustvo i promovišu zdrav životni stil.


Popeti vrhovi:

- Monblan (Mont Blanc) 4.810 m.n.v. — 2001. (snoubord frirajd spust sa vrha)

- Kala Pathar (Kala Patthar) 5.644 m.n.v. — 2003.

- Akonkagva (Aconcagua) 6.962 m.n.v. — 2005. (snoubord frirajd spust sa vrha), nacionalni rekord, skijanje sa najviše nadmorske visine

- Čo Oju (Cho Oyu) 8.206 m.n.v. — 2006.

- Mont Everest C2 (Mount Everest) 7.600 m.n.v. — 2007.

- Elbrus (Elbrus) 5.642 m.n.v. — 2007. (snoubord frirajd spust sa vrha)


* Ambasador brenda Garmin i Woolona (Merino World).

Sportovi: visokogorstvo, snoubording, splitbording, skajraning, alpinizam, planinarenje, brdski biciklizam.

* Fotografije: Miloš Milenković