Marko Nikolić

outdoor ambasador Garmin Srbija

Marko Nikolić je rođen u Beogradu 1978. godine. Ljubav prema planini stekao je od malih nogu. Deo njegovog odrastanja vezan je za netaknuti deo Zlatibora, s obzirom na to da se porodična vikendica nalazi iznad 1.000 m.n.v.

Odrastanje do škole, raspusti, svako slobodno vreme provodilo se u planini. Skije su stigle sa polaskom u osnovnu školu, a snoubord u srednjoj školi (sredina 90-ih), dok u visokogorstvo ulazi 2001. godine. Ulazak u tim Dragana Jaćimovića (EST) vodi ga do najviših vrhova planete Zemlje, uključujući i Himalajske vrhove preko 8.000 m.n.v. Prolazeći najbolju outdoor školu kroz različite sportove i organizacije stiče zavidno iskustvo koje mu dozvoljava širinu u planini tokom cele godine.

Organizuje brojne snoubord i planinarske kampove/školice za decu od 2005. godine, kao i avanturističke trke „4 elements“. Planinarski vodič postaje 2012. godine, usko specijalizovan za Balkan i zimske ture.

Idejni je tvorac i realizator najvećih snoubord takmičenja u regionu od 2003. godine, kao i urbanih formata na Dorćolu, zatim prvog ski‑turing (eng. ski touring) takmičenja u Srbiji (Lužnički megdan 2013). Zaslužan je za dovođenje skajraning sporta (tzv. nebesko trčanje, eng. skyrunning) u našu zemlju 2014. godine, kao i organizovanje bejs‑skokova (eng. BASE jumping) u Beogradu i Crnoj Gori, uključujući i prvi ski‑bejs (eng. ski‑BASE) na Balkanu, na Durmitoru 2009. godine.

Biciklom prelazi Tibet od Lase do Katmandua sa EST timom 2011. godine, gde pomaže vođi ekspedicije oko organizacije. U sklopu priprema za tu turu iste godine organizuje i „Serbia 7 summits by bike“.

Kao međunarodni fristajl sudija, deo je svetskog tima gde sudi na „World Rookie Festu“ od 2008. do 2011. širom Evrope.

Vođa je ekspedicije „Albanska golgota, 100 godina kasnije“, koja je prva ponovila prolaz povlačenja srpske vojske preko Prokletija, zimi, peške, bez ikakve logistike (Peć–Drač–Zejtinlik–Kajmakčalan).

Sredinom 2019. organizuje prvo zvanično Sky Extreme takmičenje na prostoru bivše Jugoslavije (Šar‑planina), dok Prokletije Sky Ultra dobijaju prvi zvanični sertifikat staze za Skyrunning World Cup.

Godišnje provodi više od 6 meseci u planini.

Nakon uspešne desetogodišnje saradnje sa InfoTeam-om i brendom Garmin kroz razne manifestacije i testove, logičan je korak da generalni distributer vodećeg svetskog brenda za GPS uređaje izabere baš Marka za outdoor ambasadora.

Ne samo što naši ambasadori žive sa planinom i sportom, oni prenose svoje bogato iskustvo i promovišu zdrav životni stil.


Popeti vrhovi:

- Monblan (Mont Blanc) 4.810 m.n.v. — 2001. (snoubord frirajd spust sa vrha)

- Kala Pathar (Kala Patthar) 5.644 m.n.v. — 2003.

- Akonkagva (Aconcagua) 6.962 m.n.v. — 2005. (snoubord frirajd spust sa vrha), nacionalni rekord, skijanje sa najviše nadmorske visine

- Čo Oju (Cho Oyu) 8.206 m.n.v. — 2006.

- Mont Everest C2 (Mount Everest) 7.600 m.n.v. — 2007.

- Elbrus (Elbrus) 5.642 m.n.v. — 2007. (snoubord frirajd spust sa vrha)


* Ambasador brenda Garmin i Woolona (Merino World).

Sportovi: visokogorstvo, snoubording, splitbording, skajraning, alpinizam, planinarenje, brdski biciklizam.

* Fotografije: Miloš Milenković


G3 Vision karte obala

Vrhunske karte obala
  • Najbolja pokrivenost, jasnoća i detalji na nautičkim kartama koje spajaju Garmin i Navionics® sadržaj.
  • Tehnologija automatskog navođenja1 brzo izračunava predloženu rutu pomoću podataka o željenoj dubini i vertikalnoj udaljenosti.
  • Uključuje senčenje raspona dubina (do 10 raspona), što omogućuje pregledanje ciljane dubine jednim pogledom.
  • Konture do 30 cm (1 stope) omogućavaju precizniji opis struktura dna i tako poboljšavaju ribolovne karte.
  • Kako biste stekli jasnu sliku o plitkim vodama koje treba izbjegavati, senčenje plitke vode može zadati sam korisnik prema svojim potrebama.

Iskusite nenadmašnu pokrivenost i neverovatne detalje kada ste na vodi. Zahvaljujući ugrađenom Garmin i Navionics sadržaju, obalne karte BlueChart g3 Vision pružaju vodeću pokrivenost, jasnoću i pojedinosti u kartografskoj industriji.

Automatsko navođenje

Bilo da lovite ribu ili plovite, odaberite mesto i dobićete rutu koja pokazuje put do tog mesta i prepreke na sigurnoj dubini koje se nalaze u blizini1.Senčenje raspona dubina

Ova karakteristika prikazuje senčenje raspona dubina visoke rezolucije (do 10 raspona) kako biste mogli pregledati željenu dubinu.Senčenje plitke vode

Kako biste stekli jasnu sliku o plitkim vodama koje treba izbegavati, ova funkcija omogućava senčenje na dubinama koje odredi korisnik.Detaljne konture

Karte BlueChart g3 Vision odlikuju se konturama od 30 cm (1 stope) koje omogućuju precizniji prikaz struktura dna i tako poboljšavaju ribolovne karte i nivo detalja u kanalima i lukama.Slike sa satelita

Slike sa satelita koje preklapaju navigacione karte pružaju vam realističan prikaz okruženja u kom se nalazite. To je najrealističniji prikaz karte u ploteru i idealan je za ulazak u nepoznate luke i pristaništa.FishEye prikaz

Ova podvodna perspektiva daje 3D prikaz dna i kontura kako se vide ispod površine vode. Prikaz sa podacima sonara za prilagođeni prikaz.MarinerEye prikaz

Ova funkcija daje 3D prikaz okruženja i iznad i ispod površine vode.Fotografije iz vazduha

Kristalno jasne fotografije iz vazduha prikazuju neverovatne detalje mnogih pristaništa, luka i marina i idealne su kada ulazite u nepoznate luke.1 Funkcija automatskog navođenja služi samo za planiranje i ne zamenjuje postupke sigurne navigacije.